Mandag 24. februar var det igjen tid for et meget tidsaktuelt tema i Romsdal Senioruniversitet: Påvirkningsoperasjoner på nett og sosiale medier. 300 tilhørere fikk en meget god innføring i dette fra en av Norges fremste eksperter på området, forsker Eskil Grendahl Sivertsen i Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI).
Desinformasjon, falske nyheter og algoritmer som støtter de ytterste fløyene i politikken, - dette har i flere år vært strategien til stormakter for å påvirke opinion og valg i andre land. Og det dreier seg ikke bare om ren propaganda eller bevisst feilinformasjon. Det handler også om langsiktig påvirkning av folks virkelighetsoppfatning og holdninger. Ofte tas det tak i reelle saker der man søker å forsterke folks misnøye og problemer. Man bruker gjerne autentiske, lokale stemmer og forsterker disse, gjør sakene større enn de er, og skaper gjennom dette et inntrykk av at "alle" mener det samme.
Dette skjer i stor grad gjennom sosiale medier. Man har sett at det kan opprettes tusenvis av falske profiler, som etter hvert blander seg inn i den offentlige debatten og forsøker å forsterke utvalgte fortellinger. Dette kan f.eks. dreie seg om mistillit til myndighetene, at myndighetene er korrupt, at vi ikke kan stole på politikerne og at trusselen fra innvandring er veldig stor.
Slik langsiktig påvirkning er egnet til å svekke tilliten i samfunnet, til myndighetene, til de redaktørstyrte mediene og til hverandre. Man har i mange år sett slik aktivitet særlig fra Russland, Kina samt grupperinger i noen andre land. Det nye nå er at informasjonsplattformer i Vesten i økende grad eies av rike mennesker, som bruker disse bevisst for å fremme visse politiske interesser. Koblingen mellom teknologi og politikk i USA er f.eks. bekymringsfull. Når du eier infrastrukturen som flesteparten får sine nyheter og virkelighetsoppfatning fra, så får du jo en enorm påvirkningskraft.
De forskjellige plattformene på sosiale medier kan ha algoritmer som fremmer saker som skaper engasjement, frykt og sinne, og disse sakene får gjerne stor spredning. Dette kan ha hjulpet høyreekstreme partier i valg, som vi nå har sett i f.eks. Tyskland og Romania.
Det er svært viktig at våre myndigheter følger godt med på trusselbildet, også i sosiale medier. Det er kanskje ikke så mye hver enkelt av oss kan gjøre med dette, annet enn å være årvåkne og vurdere kritisk alt vi leser på sosiale medier. Og for ikke å forsterke en skummel trend, så kan vi la være å dele en "nyhet" som ser litt for utrolig ut til å være sann.
Alle nyheter fra Romsdal Senioruniversitet er imidlertid både sanne og trygge å dele.
